Krojenie tortu weselnego, to pierwsze wspólne zadanie dla świeżo upieczonych Małżonków.  Jak nakazuje tradycja Para Młoda karmi się nawzajem pierwszym jego kawałkiem, a kolejne przekazuje rodzicom. Dzielenie się tortem weselnym dobrobyt i szczęście. Zatem tort weselny to nie tylko smak i kolor, to również tradycja.Jest on nieodzowną częścią każdego wesela. Technika zdobienia tortów jest z roku na rok coraz bardziej zaawansowana. Dzisiejsze torty, które wychodzą spod rąk mistrzów cukiernictwa to prawdziwe dzieła architektoniczne. Wybór jest tak różnorodny i bogaty, że dokonanie wyboru może nie być łatwe. Spróbujemy zatem jakoś pomóc.

Tort klasyczny

Ten rodzaj tortu występuje najczęściej w formie piętrowej. Zazwyczaj polany jest białym lukrem bądź lukrem w odcieniu, który odpowiada motywowi przewodniemu wesela.

Biały tort w swojej klasyce jest na tyle elegancki, że często nie potrzebuje żadnych kolorystycznych dodatków. Wszystko to rzecz gustu i upodobań Państwa Młodych.

Jest to tort gładki ozdobiony finezyjnymi kwiatkami z opłatka czy też masy cukrowej jak również perełkami bądź po prostu przewiązany wstążką.

Tort ekstrawagancki

Zazwyczaj ma odważne, nietypowe kolory i jest bardzo bogaty w zdobienia. Może to być tort różowy, czerwony, pomarańczowy, niebieski. W tym przypadku nic nas nie ogranicza. Znajdują się na nim różne tematyczne figurki powiązane albo z motywem przewodnim wesela bądź z zainteresowaniami Pary Młodej.

Naked cake czyli nagi tort

Jest niebywale elegancki w swojej pozornej prostocie. Nie znajdziecie na nim marcepanowej masy, lukru czy też figurek. Naked cake to nic innego jak piramida z biszkoptów przełożonych pysznym kremem. Brak masy marcepanowej czy plastycznego lukru wcale nie oznacza, że naked cake nie jest niczym przyozdobiony. Cukiernik może go ozdobić świeżymi owocami, kwiatami czy też bakaliami. Sprawdzi się on zarówno na bardzo eleganckim przyjęciu jak również na weselu w stylu rustykalnym. Jest to propozycja dla tych, którzy marzą o czymś naturalnym,a zarazem niespotykanym.

Tort koronkowy

Zapiera dech w piersiach kunsztem wykonania. Koronka, w którą jest ubrany, to zachwycające dzieło sztuki wykonane własnoręcznie przez wprawnego cukiernika. Maluje on tort specjalnym patyczkiem tworząc na nim delikatną koronkę, zdobiąc ją dodatkowymi elementami,perełkami lub koralikami. Jest to tort w romantycznym stylu z duszą.

Wieża z muffinek lub cake popsy

Obecnie bardzo popularnym trendem są wieże z muffinek bądź cake popsy. Goście weselni zamiast tradycyjnego kawałka tortu dostają go pod postacią muffinki bądź kawałka ciasta uformowanego w kulkę i nabitego na patyczek, czyli cake popsa.

Wybór jest naprawdę duży. Pozostaje tylko znaleźć cukiernika, który stworzy dla nas unikatowy i niepowtarzalny tort, który stanie się dziełem sztuki nadającym świetność naszej uroczystości.